Neem contact met ons op via +31(0)40-2624269|info@pro-moda.nl

Duurzaamheid

/Duurzaamheid
Duurzaamheid 2017-12-21T19:33:45+00:00

Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen“. VN-commissie Brundtland, 1987.

Duurzaam ondernemen heeft feitelijk een milieuachtergrond.

Wij besteden veel aandacht aan het milieu. Dat blijkt onder andere aan het invoeren van het milieumanagementsysteem ISO14001. Onze activiteiten zijn van invloed op het milieu, daar zijn we ons wel degelijk bewust van. Wij hebben ons gecommitteerd om de milieubelasting zoveel mogelijk te beperken.

Met de ISO14001 dienen wij te voldoen aan de wet- en regelgeving.verpakking 1 Wij werken dan ook volgens de vergunningsvoorschriften. Wij maken bijvoorbeeld effectief gebruik van onze grondstoffen en energie. Dit wordt continue gemonitord, waar nodig bijgestuurd en er wordt jaarlijks een rapportage van alle milieuzaken geschreven. Gedurende onze productieprocessen wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van milieubelastende stoffen en worden de veiligheidsnormen van de stoffen die we wel gebruiken, nauwlettend nageleefd.

Wij zetten dus alles op alles om onze activiteiten op een duurzame manier uit te voeren. Dit heeft natuurlijk ook betrekking op u, onze belanghebbenden. Dit wil zeggen onze klanten, werknemers, lokale gemeenschappen waarin wij mogen opereren, investeerders, leveranciers en andere belanghebbenden.

Een van de meest duurzame en innovatieve verpakkingssoorten is Karton. Het gebruik van karton heeft voordelen voor alle schakels in de keten, van producenten tot en met consumenten. In samenwerking met onze klanten bedenkt Pro-Moda slimmere verpakkingsconstructies, die een gunstigere verhouding opleveren tussen functionaliteit en materiaalgebruik. Dit heeft positieve gevolgen voor de logistieke efficiency. Op deze manier draagt golfkarton bij aan het behalen van de milieudoelstellingen binnen de branche.

Door onze jarenlange ervaring in het verpakken van een grote diversiteit aan producten, kunnen wij putten uit vele innovatieve verpakkingsoplossingen. Onze ontwerpers worden opgeleid om vooral “out of the box” te denken. Met behulp van de nieuwste computersystemen en software worden klanten standaard op maat bediend.
golfkarton.orgHet golfkarton dat binnen onze organisatie wordt gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen, te weten papier van meestal FSC of PEFC gecertificeerd hout, zetmeellijm en 80% gerecycled papier. Waardevolle grondstoffen (houtvezel en oudpapier) worden derhalve hergebruikt. Bewerking en bedrukking van golfkarton zijn eveneens milieuvriendelijk. De inkten zijn bijna allen op waterbasis en de lijmen zijn gemaakt van zetmeel.

100% recyclebaar, 90% recycling

In Nederland wordt per hoofd van de bevolking ongeveer 58 kg. golfkarton gebruikt. Golfkarton is 100% recyclebaar. Na gebruik kunnen dozen en doosjes gewoon bij het oudpapier. Nederland heeft uitstekende voorzieningen voor de oudpapierinzameling, voor veel burgers en bedrijven is het scheiden van oudpapier en -karton van andere restmaterialen een goede gewoonte. De kringloop van (golf)karton en papier is met zo’n hoog percentage zo goed als gesloten: oudpapier en -karton wordt ingezameld, gerecycled en als grondstof in de papier- en kartonfabrieken hergebruikt voor de productie van nieuw papier en karton. Bij supermarkten wordt zelfs meer dan 95% oudpapier en -karton ingezameld.

CO2-uitstoot daalt

De carbon footprint van golfkarton als norm voor de CO2-uitstoot is relatief gering, zeker in vergelijking met concurrerende materialen. In de periode 2009-2011 is de uitstoot met nog eens 4,8% verminderd na een daling van 11,7% in de periode 2006-2008. Deze gegevens zijn te vinden in de Europese LCA database, de European Database for Currugated Board Life Cycle Studies.

Golfkarton gaat voedselverspilling tegen

Onvoldoende verpakken of het gebruik van minder geschikte verpakkingen zijn oorzaken van voedselverspilling. Producten bederven of beschadigen voordat ze worden geconsumeerd. Wereldwijd wordt 30% van al het voedsel weggegooid. Ook in Europa en Nederland is vermijding van voedselverspilling een belangrijk thema.

Meer dan de helft van de voedingsmiddelen wordt in golfkarton naar hun eindbestemming vervoerd. Duurzaam, veilig en op tijd, dankzij logistieke efficiency, gemakkelijke handling en veel standaard formaten die tegelijkertijd flexibiliteit toelaten. En dankzij de uitstekende bedrukbaarheid zijn producten verpakt in golfkarton bovendien goed identificeerbaar en is tracking en tracing eenvoudig. Golfkarton beschermt meer natuurlijke hulpbronnen dan ze gebruikt.

Bron: Vereniging Golfkarton

Plastic wordt gemaakt van het afval dat ontstaat bij de productie van olie. De productie van plastic is dus op zich al een vorm van recycling. Toch streven wij er altijd naar om ons productieproces zo milieuvriendelijk te laten verlopen. Zo wordt het afval dat ontstaat bij de productie van onze artikelen direct in de fabriek ingezameld, omgesmolten en opnieuw in het productieproces ingebracht. Daarnaast zetten wij ons actief in voor de inzameling van plastics zodat wij deze ook weer kunnen hergebruiken.

Bio-based

Een van de innovaties waaruit blijkt dat wij altijd op zoek zijn naar mogelijkheden om minder milieubelastend te produceren is onder andere ons assortiment “Bio-Based” producten. Bio-based maken wij in alle soorten en maten. Ook voor uw product vinden wij een passende oplossing.

Kenmerken van onze bio-based producten

De bio-based producten die wij maken hebben de volgende kenmerken:
•Bio-based materialen zijn materialen waarvan de grondstoffen direct of indirect van natuurlijke oorsprong zijn zoals uit planten of dieren. De folie is meestal gemaakt uit: aardolie, maïs, aardappels, granen, bacteriën.
•Eigenschappen zijn afhankelijk van de grondstoffen en de blends.
•Bio-based kan in zowel biologisch/composteerbare kwaliteit in een niet composteerbare maar wel recyclebare kwaliteit geproduceerd worden.
•Afhankelijk van het biobased recept zijn biobased verpakkingen in alle breedtes en diktes te produceren.

Voordelen van bio-based composteerbaar:
•Volgens EN13432
•Composteerbaar of biodegraderend
•(Deels) hernieuwbaar

Voordelen van bio-based niet composteerbaar:
•Dezelfde brede inzetbaarheid zoals de fossiele grondstoffen
•Recyclebaar
•Hernieuwbaar
•C02 besparend

De toepassingsmogelijkheden van onze bio-based producten zijn eindeloos!